Network Rail HQ

Go to Network Rail HQ main content
Products: p100, p20, IsoClear
Client: Network Rail
Sector: Commercial
Architect: GMW Architects
Contractor: BAM
Location: Milton Kenes

Network Rail HQ

BAM construction approached Planet Partitioning to supply and install interior glass partitioning as part of a Category B fit-out of The National Centre – Network Rail’s new 37,500 sqm head office in Milton Keynes. The new building brings together teams from across the country under one eco-friendly roof and improves how Network Rail coordinates its operations.

Working closely with BAM construction and primary architect GMW, Planet Partitioning not only rationalised some of the key design challenges but also helped meet strict performance and acoustic criteria – before undertaking installation of all internal partitioning for the commercial offices and meeting rooms.

Our solution

The National Centre is a four-storey building in which the majority of the meeting rooms are on the ground floor, to encourage interaction, community and teamwork. For the meeting rooms to ensure outstanding sound attenuation, Planet Partitioning fitted p100 double glazed partitioning and glass doors.

To ensure time and cost efficiency, Planet Partitioning’s design team worked with the main contractor and architect to ensure the right choice of standard deflection heads and allow for +/- 25mm movement – rather than design and manufacture a multitude of bespoke deflection heads.

For a number of key meeting rooms on the ground floor, Planet Partitioning integrated several booking systems into the meeting room glass panels, hiding the wiring within the doorframes. This was a more innovative and modern approach than the industry standard of integrating booking systems directly onto a solid panel.

Planet Partitioning also installed p20 single glazed demountable partitioning for a range of brightly coloured ‘eco cabins’ dotted throughout the building.

Project insights

The National Centre was so impressed with the products and level of finish Planet Partitioning provided, they asked for additional glass partitioning for a range of further requirements, as well as requesting the Planet range on other Network Rail sites. Since completion, the new offices have achieved BREEAM Excellent status and won the BCO Award for Best Corporate Workplace in the South West, Thames Valley and South Wales Region. The building also won New Build Project of the Year in the 2015 CIBSE Building Performance Awards.

Find out more
Call 01444 247933 or email
marketing@planetcontracting.co.uk

Project highlights

Website Design by Liven Creative