Andrew Wiles Building

Go to Andrew Wiles Building main content
Products: p100, p20
Client: University of Oxford
Sector: Education
Architect: Rafael Vinoly
Contractor: Laing O’Rourke
Location: Oxfordshire

Andrew Wiles Building

The Andrew Wiles Building – named after the Professor who famously proved Fermat’s Last Theorem – is Oxford University’s brand new £70 million Mathematical Institute Facility. It accommodates 900 undergraduates and provides workspace for over 500 researchers and support staff.

Laing O’Rourke approached Planet Partitioning to work in partnership with them and their primary architect, Rafael Vinoly, finalising the designs for all internal glazing as part of a Category A and B fit out. The work included designing and installing lecture theatre fronts, meeting and study room fronts, internal glass wall cladding and bespoke glazing.

Our solution

Lecture theatres on the below-ground mezzanine level surrounded a communal refectory, so Planet Partitioning had to ensure noise from the refectory couldn’t be heard from the theatres. For this requirement, Planet Partitioning installed p100 double glazed partitions to the front of all lecture theatres to ensure market-leading sound attenuation.

Planet Partitioning was also responsible for the lecture theatre’s internal glass walling, using different tones of white glass and several glass display units throughout. The glass displays were integrated into 100 double glazed partitions.

Meanwhile, on the ground floor, Planet Partitioning installed glass screens to either side of the reception area.

For the study and meeting rooms above the lecture theatres and main reception, Planet Partitioning again used p100 double glazed partitioning and installed deflection heads throughout the building to allow building movement.

Finally, on the top floor of the four-storey building, Planet Partitioning added bespoke glass screening, using p20 single glazed demountable partitioning. This involved fixing single glazed screening on top of an internal wall and adjoining it to the underside of the external framework.

The project took just over four months to complete.

Project insights

The project architect was so impressed with Planet Partitioning’s contribution to the project that they instructed Planet to provide internal partitioning for their own internal meeting rooms.

Planet Partitioning continues its work for Oxford University projects, with various contractors. p100 system proved its flexibility by accommodating glazed modules solid panels and timber doorsets under one deflection head.

Find out more
Call 01444 247933 or email
marketing@planetcontracting.co.uk

Project highlights

Website Design by Liven Creative